İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
İş Hukuku; işçilerin işverenleri ile tek tek ilişkilerinin düzenlendiği hukuk dalıdır. Sosyal Güvenlik Hakkı; fizyolojik, mesleki ve sosyo-ekonomik riskler nedeniyle ortaya çıkan zararların karşılanmasıdır.
Çapa Hukuk ve Danışmanlık Bürosu; işçi ile işveren arasındaki iş akdinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda (iş akdinin askıyla alınması, sona ermesi, süreli ve haklı nedenle feshi, iş güvencesi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, iş kazaları, işçilik alacakları, işe iade, rekabet yasağının ihlal edilmesi, iş akdinin sona ermesi, iş sağlığı ve güvenliği) işveren danışmanlığı, sözleşmelerin hazırlanması, ihtarname ve fesih bildirimlerinin hazırlanması gibi iş ve sosyal güvenlik hukukundan kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda dava ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ile ilgili tüm makalelerimize aşağıda bulunan kategorilerden ulaşabilirsiniz.
-
Askerlik Borçlanması
Türkiye Cumhuriyeti’nin 1111 sayılı Askerlik Kanunu uyarınca Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Askerlik görevini…
Devamını Oku » -
Malulen Emeklilik Maaşı, Şartları ve Başvurusu
Bir işçinin sigortalı olarak ilk kez çalışmaya başladığı tarihten itibaren çalışma gücünde belirli bir oranda veya fazlası oranında kayıp yaşaması…
Devamını Oku » -
Ölüm İzni Kaç Gündür?
Bir işçinin iş yerinde çalışırken yakın derecede bir akrabasının vefat etmesi halinde işverence belli bir süre çalışmaması için izin verilir.…
Devamını Oku » -
Hizmet Tespit Davası
İşçilerin çalışmalarından kaynaklı olarak işverence Sosyal Güvenlik Kurumu’na işe giriş bildirgesi yapılması gerekmekte olup, alınan ücret ve işçinin çalıştığı gün…
Devamını Oku » -
Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası
Sigortasız işçi çalıştırma, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık SigortasıKanunu’na göre işveren işçinin bünyesinde çalıştığını SGK’ya bildirmeli ve işe…
Devamını Oku » -
Arabuluculuk Nedir?
Arabuluculuk, tarafların arabulucunun yardımıyla bir anlaşmaya varmak için ihtilaf yaşadıkları konular üzerinde yaptıkları çözüm görüşmeleridir. Burada amaç, tarafların objektif bir…
Devamını Oku » -
Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat
Meslek hastalığı, çalışanın iş yerinde bulunduğu süreçte işe bağlı tekrarlanan sebeplerden meydana gelen geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal…
Devamını Oku » -
İş Kazası Nedeniyle Tazminat
İş kazası, çalışanın bedenen zarara uğramış olması yani vücut bütünlüğüne zarar gelmesi veya ölüm gerçekleşmesidir. İş kazası nedeniyle tazminat ise…
Devamını Oku » -
Mobbing Nedeniyle Tazminat Davası
Mobbing, iş yerinde ya da kurumsal yapılarda işveren veya işçi tarafından diğer işçi/lere uygulanan psikolojik şiddettir. İşçiye karşı uygulanan mobbing…
Devamını Oku » -
Maaşı Ödenmeyen İşçinin Hakları
Maaşı ödenmeyen işçinin 4857 sayılı Kanun kapsamında birtakım hukuki hakları mevcuttur. Bilindiği üzere maaş, işçinin işverenin iş yerinden çalışmasından kaynaklı…
Devamını Oku »