İcra ve İflas HukukuMakalelerimiz

Eve Haciz Gelir Mi?

Haciz, icra müdürünün veya görevlendirdiği yardımcı ya da katibinin, alacaklının talebi üzerine borçlu malvarlığına dahil taşınır ve taşınmaz ile alacak ve diğer haklardan takip konusu asıl ve faiz alacağı ile takip masraflarına yetecek kadarına hukuken el koymasıdır.

Bu yazımızda eve haciz gelir mi konusuna ilişkin genel bilgiler paylaşılmış olup, hukuki uyuşmazlığınıza ilişkin detaylı bilgi için iletişim bölümündeki bilgilerden Çapa Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Eve Haciz Gelir?

Para alacağını tahsil için borçluya karşı haciz yolu ile takibe girişen alacaklı, takibinde başarılı olduğu takdirde borçluya ait mal veya haklarla değil, o mal veya haklarının bedelini teşkil eden para ile tatmin edilir. Bunun için, borçlu mal varlığına dahil değerlere icra dairesince el konulup (haciz edilip), paraya çevrilmesi ile birlikte icra veznesine giren bu paradan alacaklı tarafın alacağına karşılık gelen miktar kendisine verilir.

Hacizli malın satılıp elde edilen para ile alacaklının alacağının karşılanabilmesi için icra takibinin kesinleşmesi gerekir. Zira ancak kesinleşmiş bir icra takibinin varlığı halinde, alacaklı taraf haciz işlemleri uygulayabilir ve mahcuz yani hacizli malın satışını isteyebilir.

Haciz İşlemleri Kaldırılır Mı?

Haciz işlemleri; taşınır haczi, taşınmaz haczi, banka haczi, araç haczi veya maaş haczi gibi bir çok konuda gerçekleştirilebilir. İcra müdürlüğü vasıtasıyla başlatılan ve kesinleşen bir icra takibine ödeme yapılarak haciz işlemlerinin kaldırılması sağlanabilir. İcra müdürlüğüne ödeme yapmakla birlikte haciz işlemlerinin kaldırılması ve icra dosyasının eksiksiz bir şekilde kapatılması için ayrıca uzman avukat tarafından destek almak önemlidir.

İcra takibini başlatan alacaklı taraf, ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğ edilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde haciz talebinde bulunmazsa, borçlu tarafın talebi ile birlikte (İİK m. 106-110) dosyadaki hacizler düşer ve alacaklı tarafın yenileme talebine kadar icra dosyası işlemden kaldırılır.

Haciz İşlemlerine Nasıl İtiraz Etmeliyim?

Haciz işlemlerinin oluşmaması adına, icra takibi vesilesiyle tarafına ödeme emri tebliğ edilen kişinin, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde ilgili icra müdürlüğüne “itiraz dilekçesi” sunması gerekir. Borçlu tarafın ödeme emrine karşılık itiraz etmesi ile birlikte icra takibi durdurulur ve herhangi bir işlem yapılmaz. İcra dosyası alacaklısının bu itiraza karşılık icra takibini devam ettirebilmesi ve icra takibi borçlusunun itirazını iptal ettirebilmesi adına dava açması ve alacağını ispat etmesi gerekir.

Eğer ki icra dosyasına karşılık, borçlu olarak gözüken kişi, süresi içerisinde ödeme emrine itiraz etmediyse veya alacaklı taraf itiraza karşılık dava yoluyla icra takibinin devamını sağladıysa, icra takibi kesinleşir. İcra takibinde eve haciz gelmesi halinde, eğer ki icra dosyası borçlusu evdeki eşya veya malların kendisine ait olmadığını icra memuruna beyan ederse “istihkak beyanında” bulunmuş olur.

Borçlunun kendisine ait olmadığını beyan ettiği mallara istihkak iddia edilen eşyalar denilir. Bu yol ile borçlu haciz işlemlerine karşılık itiraz edebilir ve bununla birlikte istihkak iddiasına bulunulan eşya bakımından haczin doğru olup olmadığı incelenir.

Banka Borcu Dolayısıyla Haciz

Banka müşterisi olarak kişinin, borcu dolayısıyla belirtilen taksit dönemlerinde (30. ve 60. günlerde de) ödeme yapmaması halinde bankaların öncesinde ihtarname göndererek, vade tarihinden itibaren 90. gün itibariyle icra takibi başlatma hakkı vardır.

Banka icra takibi başlatma yetkisi ile birlikte borçlu tarafa ödeme emri gönderir. Ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren, borçluya ödeme emri ile birlikte ödemesi gereken tutarlar belirtilir ve itiraz etmek üzere tebliğ süresinden itibaren başlayacak şekilde 7 günlük süre verilir.

Banka müşterisinin, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmemesi veya itirazla birlikte, bankanın açtığı dava yolu ile alacağını ispatlaması halinde icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesi ile birlikte bankanın, borçluya ait olan evde haciz işlemleri uygulamak veya diğer haciz yollarına gitme imkanı vardır.

Kredi Kartı Borcu Dolayısıyla Haciz

Kredi kartı borcu dolayısıyla bankalar, müşterilerine 30. ve 60. gün taksit dönemlerinde kredi kartı borcunun ödenmesini talep ederler.

Banka müşterisi tarafınca taksit dönemlerinin ödenmemesi ile birlikte ihtarname yolu ile banka, müşterisine ödeme yapılmasını ihbar eder. Kredi kartı borcu dolayısıyla 90. gün itibariyle bankaların yasal olarak icra takibi başlatma hakkı vardır.

Ödeme emrinin borçlu tarafa yani banka müşterisine tebliğinden itibaren, ödeme emri ile birlikte borçlunun ödemesi gereken tutarlar belirtilir. Borçlu tarafa itiraz etmek üzere tebliğ süresinden itibaren başlayacak şekilde 7 günlük süre verilir.

Banka müşterisinin, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmemesi veya itirazla birlikte, bankanın açtığı dava yolu ile alacağını ispatlaması halinde icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesi ile birlikte bankanın borçluya ait olan evde haciz işlemleri uygulanabilir veya diğer haciz yollarına gitme imkanı vardır.

Eşimin Bankaya Borcu Var, Evin Tapusu Benim Üzerime, Evimize Haciz Gelir Mi?

Eşin evlilik birliği içerisinde bankaya ödeme yapmaması nedeniyle, borcundan dolayı kesinleşen icra takibinde, evin tapusunun borçlu olmayan diğer eşin üstüne olması halinde, ilgili ev üzerinde haciz tatbik edilemez. Ancak diğer eşin, borçlu olan eşin imzaladığı sözleşmede kefil olarak imzası var ise, diğer eş üzerine kayıtlı tapu üzerinde de haciz işlemi uygulanabilecektir.

Borçlu olan eşin borcu nedeniyle, evin tapusu kendi üzerine kayıtlı olan diğer eşin evine, icra memuru taşınır haczi uygulamak adına (örneğin; beyaz eşya, elektronik eşya v.s.) işlem tesis edebilir. Borcu olmayan eş “istihkak beyanında” bulunarak borçlu eş adına haczedilen eşyaların kendisine ait olduğundan bahisle haciz işlemine müteakip 7 gün içerisinde mahkemeye başvurabilir.

Haciz Gelmeden Önce Bilgilendirme Yapılır Mı?

İcra takibi alacaklısı, takibin kesinleşmesiyle birlikte fiilen haciz işlemi uygulayabilir. Alacaklının haciz talebi üzerine icra dairesi, en geç 3 gün içinde haciz işlemlerine başlar. Bu şekilde alacaklı taraf, eve veya işyerine hacze gelmeden önce borçlu tarafa herhangi bir bildirimde bulunmayabilir. İcra müdürlüğü de ev veya işyerine alacaklı tarafın haciz işlemi uygulayacağını borçlu tarafa bildirmez.

Oğlumun Borcu Var, Bundan Dolayı Aileye Haciz Gelir Mi?

İcra takibi vesilesiyle kişilerin borcu şahsidir. Şahsi borçlar ancak kefalet ilişkisiyle 3. kişileri bağlar. Bu sebeple oğlunun veya kızının borcu nedeniyle, kişinin aile evindeki mallar üzerinde haciz işlemleri uygulanamaz. Ancak haciz yapılan ev adresinde borcu olan kişinin şahsi malları üzerinde haciz tatbik edilebilir.

Eve Haciz Gelmesi İçin Kaç TL Borcumun Olması Gerekiyor?

Borçlu tarafın borcundan kaynaklı kesinleşen icra takibinde, alacaklı tarafın eve veya işyerine hacze gelmesi için belirtilen veya sınırlandırılan bir borç kalemi yoktur. İcra dosyası alacaklısı; örneğin, 5.000-TL borç bakımından da eve hacze gelebilir veya 20.000-TL bir borç ilişkisinden kaynaklı olarak da haciz işlemlerini uygulayabilir.

Av. Buğra Çapa

Av. Buğra Çapa, Tekirdağ Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk eğitimi almıştır. 2019 yılında Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Hemen Bilgi Al!