Aile HukukuMakalelerimiz

İddet (Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme) Süresi

İddet; saymak, miktar, adet demektir. Hukukumuzda ise herhangi bir sebeple evliliği sona eren kadının yeni bir evlilik yapabilmesi için geçmesi gereken süredir. İddet süresi Türk Medeni Kanunu’nda yer almakla birlikte İslam hukuku kapsamında da yer almaktadır.

Bu yazımızda iddet süresine ilişkin genel bilgiler paylaşılmış olup, hukuki uyuşmazlığınıza ilişkin detaylı bilgi için iletişim bölümündeki bilgilerden Çapa Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.

İddet Süresi Nedir?

İddet süresi, Türk Medeni Kanunu m.132 ile öngörülen bir süre olup, kadın için bekleme süresidir. İddet süresi evliliği boşanma, ölüm ve her ne nam adı altında olursa olsun sona ermesinin akabinde beklenilmesi gereken süredir. Türk hukukuna göre bir kadının evliliğinin sona ermesinden sonra yeniden evlenebilir.

Türk Medeni Kanunu m.132 uyarınca;

  1. Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.
  2. Doğurmakla süre biter.
  3. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.

İddet Süresinin Amacı ve Hukuki Niteliği

İddet süresinin amacı, evliliği sona eren bir kadının yeniden evlenebilmesi için bir diğer anlatımla yeni bir evlilik yapabilmesi adına geçen süre olup, bu süre içerisinde kadının hamile olup olmadığının tespiti bakımından kullanılır. Bu süre kadının evlenebilmesi için bir kısıtlama niteliğinde olup, erkek için geçerli değildir. İddet süresinde asıl amaç, kadının hamileliğinden doğacak olan çocuğun soybağının yani babasının belirlenmesidir.

Boşandıktan Sonra Kadın Ne Zaman Evlenebilir?

Türk Medeni Kanunu m.132 uyarınca kadın, boşandıktan sonra 300 gün sonra evlenebilir. Bununla birlikte kadın, 300 günden önce doğum yaparsa, hamile olmadığının anlaşılmasıyla ya da iddet süresinin kaldırılmasına ilişkin davanın neticelenmesi ile evlenebilecektir.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası

Türk Medeni Kanunu’nun 132/1 maddesine göre; “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez.” şeklinde hüküm kurulmuştur.

Bununla birlikte kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır. Bu amaçla boşanan, eşi ölen ya da başkaca bir sebeple evliliği sona eren kadının hamile olmadığını ispatlamak amacıyla açılan davaya iddet süresinin kaldırılması davası denir.

İddet süresinin kaldırılması davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesi olup, yetkili mahkeme ise talepte bulunan kadının yaşadığı yer mahkemesidir.

İddet Süresinin Kaldırılması Davasının Şartları

İddet süresinin kaldırılması davası açılabilmesi için birtakım şartlar mevcuttur. Şöyle ki;

  • Eşlerin evliliğinin herhangi bir nedenle sona ermiş olması gerekmektedir.
  • Evliliği sona eren kadının hamile olup olmadığının tespiti gerekir.

Dava Sürecinde Deliller

İddet davası açıldığında kadının tam teşekküllü bir hastaneden hamile olmadığına dair sağlık raporu almalıdır. Kadının gebe olmadığını ispatlamak için kan testi ve gerekli tüm tıbbi işlemleri geçirmesi gerekmektedir.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

İddet süresinin kaldırılması davası için gerekli olan evraklar aşağıda sıralayacağımız şekilde;

  • Ölüm halinde nüfus kaydı veya ölüm belgesi,
  • Boşanma halinde boşanmaya ilişkin mahkeme kararı ve mahkeme kararının kesinleşme şerhi,
  • Kişinin kimlik belgesi,
  • Dava dilekçesi,
  • Hamile olmadığına dair resmi sağlık kuruluşu raporu gerekmektedir.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?

İddet süresinin kaldırılması davası için belirli bir süre verilmesi mümkün olmasa da ortalama olarak 2-3 aylık süre içerisinde dava sürecinin sonuçlandığını belirtebiliriz.

İddet Süresinin Kaldırılması Davasında Avukat Desteği

İddet süresinin kaldırılması davasında, dilekçenin yazılması, mahkemeye başvurulması, evrak takibi ve sürecin olumlu olarak sonuçlandırılması gibi işlemlerde uzman avukat desteğinin alınmasında fayda bulunmaktadır.

İddet Süresinin Kaldırılması Davasının Olası Sonuçları

Mahkeme iddet süresinin kaldırılmasına karar verirse 300 günlük sürenin beklenilmesine gerek kalmayacaktır. Bununla birlikte mahkeme iddetin kaldırılması davasını reddettiği takdirde kadının iddet süresini beklemesi gerekmektedir.

Hamile Kadınlar İddet Süresi İçerisinde Evlenebilir Mi?

Hamile bir kadın doğum yapmadan iddet süresi içerisinde evlenmesi mümkün değildir. İddet süresinin asıl nedeni kadının evliliğini engellemektir.

Eşi Ölen Kadınların İddet Süresi Ne Kadar Sürer?

Eşi ölen kadınlar için belirlenen iddet süresi boşanan kadınlar için de gereklidir. Dolayısıyla mahkemece iddet müddetinin kaldırılması yönünde karar verilmezse eşi ölen kadının da iddet süresi 300 gündür.

Anlaşmalı Boşanan Çiftler Tekrar Ne Zaman Evlenebilir?

Anlaşmalı boşanan çiftlerden erkek için iddet süresi bulunmamaktadır. Anlaşmalı olarak boşanan kadın yönünden ise iddet süresinde diğer kadınlar yönünden değişiklik olmayacak ve 300 gün bekleyecektir.

Av. Yonca İşsever Çapa

Av. Yonca İşsever Çapa, Özel Çamlıca Bilfen Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk eğitimi almıştır. 2018 yılında Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Hemen Bilgi Al!